Kuran-ı Kerim’de 4. sırada yer alan Nisa Suresi, Hicri 3’üncü yılının sonları ile Hicri 5’inci yılının başına kadar olan sürede nazil oldu. Medeni olan surenin birkaç bölümü vardır. Bu bölümler şu şekildedir:
Şehit mirasının paylaşımı ve yetimlerin haklarının korunması ile ilgili emirler, 70 Müslümanın şehit edildiği Uhud Savaşı sonrası gönderilmiştir. Şehit mirası ile birlikte yetim hukuku da bu aşamada oluşmuştur. Ayet bu dönemde nazil olmuştur.
Korku namazı ile ilgili bölümler ise Hicri 4’üncü yılda Zatür Rika seferi sırasında verilmiştir. O halde 102. ayeti içeren bölüm bu seferde nazil edilmiştir.
Yahudilere yapılan son uyarı 47. ayet, Beni Nadir kabileleri Hicri 4’üncü yılın Rabiül Evvel ayında Medine şehrinden çıkarılmadan önce gerçekleşmiştir. 47. ayet ise bu olay öncesinde indirilmiştir.
Teyemmüm abdest alma emri Hicri 5’inci yılda Beni Mustalik sefer esnasında verilmiştir. 43. ayet Hicri 5’inci yılda inmiştir.
Nisa Suresi Özeti
İslam toplumunun takviyesini konu alan sure, Müslümanları birleştiren aile kurumu için tavsiyeler vermektedir. Daha sonra da Mü’minlerin kendilerini savunması için teşvikte bulunulmaktadır. Nisa Suresi, İslam tebliğinin önemi, toplumsal karakterin güçlü olması gibi konular ele alır.
1-35. ayetler: Aile hayatının düzeni ile ilgili emirler yer alıyor. Miras konusu ve yetim konusu da bu ayetler arasında yer alıyor.
36-42. ayetler: Müslümanın cömert olması, cimrilik ve pintilikten kaçınması emredilmektedir. Toplumsal dengenin sağlanması için bu önemlidir.
43. ayet: Abdestin önemi ve teyemmümden bahsedilmektedir. Müslümanlar su bulamadığı zaman teyemmüm yaparak abdest alabilir.
44-57. ayetler: Ahlaki yönden hazırlanan Müslümanların savunma ile ilgili kurallara uyması emrediliyor. Yahudilerin tuzaklarına karşı hazırlıklı olma emri yer alıyor.
58-72. ayetler: Emanet ve güveni ehil kişilere verilmesi emredilmektedir. Allah’a, Rasulüne, kendi içlerinde Allah ve Rasulüne uyan yöneticilere uymaları emrediliyor. Anlaşmazlık çıktığında meseleyi Allah ve Rasulü’ne havale etmeleri emredilmiştir. Toplumun birliğinin ve bütünlüğünün sağlanması ancak bu şekilde gerçekleşir. Bu yoldan sapılırsa Müslümanlar bölünmeye başlar.
73-100. ayetler: Müslüman yurdunun savunması ile ilgili ayetler yer alır. Korkmadan ve zayıflık göstermeden Allah yolunda savaşılmalıdır. Münafıklara karşı dikkatli olunmalıdır. Kötü niyetli ve hilekar ile mü’min arasında bir çizgi çekiliyor.
101-103. ayetler: Savaş seferi esnasında namazın kılınışı anlatılmaktadır. Tehlike ve korku anında da namazın terk edilmemesi emrediliyor.
104. ayet: Savaşta sebat etme ile ilgili emirler yer alıyor.
105-135. ayetler: İslam toplumunu güven içinde güçlü ve emin kılmak için ‘adaletin’ korunması emredilmiştir. Müslüman için ‘savaş’ söz konusu olduğu zaman bile ‘adaletten’ vazgeçmemeleri emredilmektedir. Karı-koca arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde de adil olunmalıdır. Mü’minler her türlü pislikten itikadını temizlemelidir. Adaletin gerçek koruyucusu olmalıdır.
136-175. ayetler: Savunma konusu ele alınmaktadır ve Müslümanlar düşmanlarına karşı dikkatli olmalıdır. Münafık, kafir ve ehl-i kitabın tuzaklarına karşı dikkatli olunması emrediliyor. Allah’a, Rasulüne samimi olunmalıdır ve emirlerine uyulmalıdır.
176. ayet: Aile hukuku tekrar ele alınmıştır.